ВАРТІСТЬ БОРЩОВОГО НАБОРУ ЗНИЗИЛАСЯ

Департаментом економічного розвитку і торгівлі Сумської обласної державної адміністрації здійснюється постійний контроль за ціновою ситуацією на споживчому ринку області.

Результати моніторингу цін на основні продовольчі товари Науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу свідчать, що активний збір врожаю пізніх овочевих культур в області з початку вересня 2013 року вплинув на зниження вартості основних продуктів "борщового набору". Так, станом на 17 вересня 2013 року у порівнянні з початком місяця вартість 1 кілограма картоплі зменшилася з 3,14 до 3 грн., капусти – 2,39 до 2,28 грн., моркви – з 4,39 до 3,93 грн., буряку – з 3,89 до 3,83 грн., цибулі – з 3,36 до 3,26 грн. Середні ціни на м'ясо свинини та яловичини залишалися стабільними. При цьому, ціни на всі зазначені продукти в області (крім буряку), є нижчими від середніх по Україні.

Загалом за сукупною вартістю основних продуктів харчування, що досліджуються, область посідає 6 місце серед 27 регіонів України.

За 8 місяців 2013 року в області досягнуто нижчого, ніж по Україні, індексу споживчих цін на товари та послуги – 98,7% (по Україні – 99,4%). За цим показником область увійшла до п’ятірки регіонів України з найнижчими темпами зміни цін.